Ποιος είναι ο καλύτερα εκπαιδευμένος σκύλος φύλακας στην Ελλάδα 2024;

Η Ελλάδα είναι από καιρό γνωστή για την έντονη κουλτούρα της προσοχής. Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ελληνική συγγένεια για την προστασία των σκύλων, από τους θρυλικούς σκύλους-φύλακες του Άδη μέχρι τα κυνηγόσκυλα Μολοσσών που χρησιμοποιούνται στην κλασική μάχη. Ποια ράτσα, ωστόσο, θα είναι ο καλύτερος εκπαιδευμένος σκύλος ασφαλείας στην Ελλάδα το 2024;

Δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Ο “καλύτερος” σκύλος ασφαλείας θα ποικίλλει ανάλογα με τις απαιτήσεις, τον τρόπο ζωής και το είδος της ιδιοκτησίας. Ωστόσο, μερικές ράτσες τα πάνε ιδιαίτερα καλά στην Ελλάδα λόγω της ιδιοσυγκρασίας, της ικανότητας εκπαίδευσης και των έμφυτων προστατευτικών τάσεων τους. Ας εξετάσουμε μερικούς κορυφαίους υποψηφίους:

Ο Κρητικός Ποιμενικός

Με καταγωγή από τα δύσκολα υψίπεδα της Κρήτης, αυτή η αιωνόβια ράτσα είναι τρομερή. Οι Κρητικοί Ποιμενικοί είναι πολύ προστατευτικοί με την οικογένειά τους και έχουν μια αιώνια προσκόλληση μαζί τους. Οι περισσότεροι εισβολείς αποθαρρύνονται από τον τρομερό όγκο και το επιβλητικό μέγεθός τους, που μπορεί να φτάσει έως και τις 32 ίντσες σε ύψος.

Ένα σταθερό αλλά δίκαιο χέρι είναι απαραίτητο κατά την εκπαίδευση ενός Κρητικού Ποιμενικού. Για να διασφαλιστεί ότι σχηματίζουν έναν ισχυρό δεσμό με την ανθρώπινη παρέα τους και ότι διατηρούν μια υγιή δυσπιστία προς τους ξένους, η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη. Όταν εκπαιδεύονται σωστά, οι Cretan Shepherds αποδεικνύονται πολύ εκπαιδεύσιμοι και ικανοί τόσο σε καθήκοντα υπακοής όσο και σε θέματα προστασίας.

Ο Ελληνικός Ποιμενικός

Οι Ελληνικοί Ποιμενικοί είναι πιο ευκίνητοι στην κατασκευή και είναι κάπως μικρότεροι από τους Κρητικούς Ποιμενικούς, με τους οποίους μερικές φορές κάνουν λάθος. Τα προστατευτικά τους ένστικτα είναι εξίσου ισχυρά, όμως. Αυτοί οι οξυδερκείς κυνόδοντες είναι γνωστοί για την προσοχή και τη γρήγορη ανάλυση της κατάστασης.

Οι Ελληνικοί Ποιμενικοί είναι εξαιρετικά εκπαιδεύσιμοι και αντιδρούν ευνοϊκά σε τεχνικές συμπεριλαμβανομένης της θετικής ενίσχυσης. Είναι εξαιρετικά στο να παρακολουθούν μεγάλες ιδιοκτησίες και να αποθαρρύνουν τους παραβάτες λόγω της ευκινησίας τους. Οι Ελληνικοί Ποιμενικοί έχουν υψηλή ενεργειακή ορμή, επομένως η κατοχή ενός σημαίνει ενεργό τρόπο ζωής.

Ο Μολοσσός

Πολλοί σημερινοί σκύλοι-φύλακες λέγεται ότι κατάγονται από το εξαφανισμένο πλέον είδος που είναι γνωστό ως Μολοσσός. Ορισμένοι Έλληνες κτηνοτρόφοι ειδικεύονται στην αναβίωση αυτής της παλιάς γραμμής αίματος μέσω προσεκτικά επιλεγμένων μεθόδων εκτροφής, ακόμα κι αν ο ίδιος ο Μολοσσός είναι ανέφικτος.

Αυτά τα σκυλιά “τύπου Molosser” είναι συνήθως εύρωστα, τεράστια και έχουν έντονο προστατευτικό ένστικτο. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει πολλές ράτσες, όπως το Ναπολιτάνικο Μαστίφ και το Cane Corso. Λόγω του εκφοβιστικού τους μεγέθους, τα σκυλιά τύπου Molosser απαιτούν εκτεταμένη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, επομένως η ιδιοκτησία απαιτεί εμπειρία και αφοσίωση στην υπεύθυνη διαχείριση.

Ο Γερμανικός Ποιμενικός

Αυτή η γνωστή ράτσα σε όλο τον κόσμο έχει κερδίσει τη θέση της ως ικανός σκύλος εργασίας. Οι Γερμανοί Ποιμενικοί έχουν μια ενσωματωμένη αίσθηση προστασίας και είναι έξυπνα, εκπαιδεύσιμα σκυλιά. Είναι εξαιρετικοί υποψήφιοι για εκπαίδευση σκύλων φύλακα λόγω της προσοχής και της επιθυμίας τους να ευχαριστήσουν.

Οι Γερμανοί Ποιμενικοί είναι εξαιρετικοί στον εντοπισμό, την υπακοή και την αυτοάμυνα. Μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικές καταστάσεις και να περιπολούν ευθύνες χάρη στην αθλητικότητά τους. Οι Έλληνες δεν είναι ιθαγενείς της φυλής Γερμανικού Ποιμενικού, αλλά λόγω της εξαιρετικής ικανότητας εκπαίδευσης και εργασιακής ηθικής τους, έχουν κερδίσει δημοτικότητα ως υποψήφιοι σκύλοι φύλακες.

Το Ροτβάιλερ

Το Rottweiler, μια άλλη ευρέως αναγνωρισμένη φυλή, είναι διάσημο για την αυτοπεποίθηση, την επιμονή και την αφοσίωσή του. Συχνά, ο τεράστιος όγκος και ο παχύς φλοιός τους επαρκούν για να αποτρέψουν τους εισβολείς. Όπως είναι φυσικό, τα ροτβάιλερ φυλάνε τα υπάρχοντά τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η εκπαίδευση ροτβάιλερ απαιτεί αυστηρή και μεθοδική προσέγγιση. Είναι σημαντικό να κοινωνικοποιηθούν νωρίς, ώστε να μπορούν να μάθουν να διακρίνουν τους ευχάριστους επισκέπτες από τους πραγματικούς θηρευτές. Τα ροτβάιλερ είναι εξαιρετικά εκπαιδεύσιμα και κάνουν εξαιρετικούς σκύλους φύλακες στα κατάλληλα χέρια.

Πέρα από τις φυλές: Εκπαίδευση και χαρακτήρας

Ακόμα κι αν η ράτσα έχει σημασία, ο ελληνικός σκύλος φύλακας με την καλύτερη κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση θα κερδίσει στο τέλος. Εδώ είναι μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε:

Επαγγελματική Εκπαίδευση: Αν και ορισμένοι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να εκπαιδεύσουν τους σκύλους φύλακά τους για να είναι αποτελεσματικοί μόνοι τους, τα ταλέντα και η ανάπτυξη της ιδιοσυγκρασίας ενός σκύλου μπορεί να βελτιωθούν σημαντικά με την πρόσληψη ενός επαγγελματία εκπαιδευτή με εμπειρία σε εργασίες προστασίας.

Δοκιμή ιδιοσυγκρασίας: Ορισμένα σκυλιά σε μια ράτσα δεν έχουν κατασκευαστεί για το ρόλο του σκύλου φύλακα. Η δοκιμή για ιδιοσυγκρασία βοηθά στον εντοπισμό κυνόδοντες που διαθέτουν το σθένος, την προσοχή και την ικανότητα εκπαίδευσης που απαιτούνται για προστατευτικά καθήκοντα.

Κοινωνικοποίηση: Ακόμη και ο πιο άγρυπνος σκύλος πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει μεταξύ φιλικών επισκεπτών και πιθανών απειλών. Τα κουτάβια εκτίθενται σε μια ποικιλία ανθρώπων, ζώων και περιστάσεων μέσω της πρώιμης και συνεχούς κοινωνικοποίησης, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη μιας καλά στρογγυλεμένης διάθεσης.

Επιλογή της κατάλληλης προσαρμογής

Ο καλύτερος σκύλος φύλακας για εσάς θα βασιστεί στη μοναδική σας κατάσταση και απαιτήσεις. Εδώ είναι μερικά ακόμη πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε:

Μέγεθος ιδιοκτησίας: Ενώ οι μεσαίου μεγέθους ράτσες όπως οι Greek Shepherds θα μπορούσαν να είναι πιο εύκολο να διαχειριστούν σε μικρότερα περιβάλλοντα, οι μεγάλες ράτσες όπως οι Cretan Shepherds ή οι κυνόδοντες τύπου Molosser είναι κατάλληλες για ευρείες ιδιότητες.

Τρόπος ζωής: Οι ιδιοκτήτες που μπορούν να προσφέρουν στις πολύ δραστήριες ράτσες τους, όπως οι Ελληνικοί Ποιμενικοί, άφθονη άσκηση και τόνωση, είναι απαραίτητοι. Θα μπορούσατε να είστε καλύτερα με μια λιγότερο ζωηρή φυλή εάν έχετε έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής.

Family Dynamics: Σκεφτείτε να επιλέξετε μια ράτσα που αναγνωρίζεται για την ευγένειά της με τα παιδιά, εάν έχετε μια μικρή οικογένεια. Αυτές είναι μερικές επιλογές:

Giant Schnauzers: Αυτοί οι έξυπνοι, αφοσιωμένοι κυνόδοντες είναι γνωστοί για τις ζωηρές τους διαθέσεις και τη σκληρή οικογενειακή τους άμυνα. Ωστόσο, πρέπει να κοινωνικοποιηθούν και να εκπαιδευτούν σωστά, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα προστατευτικά τους ένστικτα χρησιμοποιούνται με υπευθυνότητα.

Τα Bernese Mountain Dogs είναι γνωστά για την αγάπη τους για τα παιδιά και είναι ευγενικοί γίγαντες με συγκροτημένο τρόπο. Η διάθεσή τους είναι πιο επιρρεπής στην αποτροπή ως προς το μέγεθος και την παρουσία τους παρά από τη βία, ακόμα κι αν έχουν προστατευτική ορμή.

Μπόξερ: Οι δραστήριες οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά βρίσκουν ότι οι Μπόξερ είναι υπέροχοι σύντροφοι αφού είναι ζωηροί και γεμάτοι ενέργεια. Αποτελούν εξαιρετικούς σκύλους φύλακες λόγω της αφοσίωσης και της προστατευτικότητάς τους, αλλά χρειάζονται επίσης τακτική εκπαίδευση και ενεργό διέξοδο λόγω των υψηλών επιπέδων ενέργειας τους.

Θυμηθείτε ότι όλοι οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται για προστασία, ανεξαρτήτως ράτσας, θα πρέπει να εκπαιδεύονται και να κοινωνικοποιούνται εκτενώς, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μικρά παιδιά. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε όλες τις συναντήσεις και να εκπαιδεύετε τα παιδιά πώς να συμπεριφέρονται στα σκυλιά με σεβασμό.

Επιπλέον σημεία που πρέπει να θυμάστε

Κλίμα: Ο καιρός στην Ελλάδα είναι κυρίως ζεστός. Ορισμένες ράτσες, όπως το Doberman Pinscher, έχουν κοντά τρίχωμα και μπορεί να προσαρμοστούν ευκολότερα από εκείνες με χοντρά παλτά, όπως το Chow Chow. Ωστόσο, οι περισσότεροι τύποι σκύλων φύλαξης μπορεί να προσαρμοστούν.

Συντήρηση: Οι μεγάλες ράτσες σκύλων χρειάζονται περισσότερη τροφή, μεγαλύτερο μέρος για άσκηση και ίσως πιο ακριβή φροντίδα κτηνιάτρου. Πριν επιλέξετε μια ράτσα, σκεφτείτε το όριο δαπανών σας και την ικανότητά σας να καλύψετε τις απαιτήσεις του σκύλου.

Συνοψίζοντας

Η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στη φροντίδα των σκύλων ως κηδεμόνων. Ο ιδανικός σκύλος φύλακας για εσάς το 2024 θα βασιστεί στις μοναδικές σας απαιτήσεις, τον τρόπο ζωής και τη δομή της οικογένειάς σας. Ράτσες όπως οι Ελληνικοί Ποιμενικοί, οι Κρητικοί Ποιμενικοί και οι σκύλοι τύπου Molosser είναι εξαιρετικοί στις εργασίες φύλαξης, αλλά άλλες μεταβλητές που είναι εξίσου κρίσιμες περιλαμβάνουν τεστ ιδιοσυγκρασίας, εκπαίδευση ειδικών και επαρκή κοινωνικοποίηση. Θυμηθείτε ότι ο τέλειος σκύλος φύλακας είναι ένας καλομαθημένος, καλά κοινωνικοποιημένος φίλος που βελτιώνει τη ζωή σας ενώ προσέχετε την οικογένειά σας.

FAQS

Ποιο είδος σκύλου φύλακα είναι το καλύτερο στην Ελλάδα;

Μια ενιαία “καλύτερη” ράτσα δεν υπάρχει. Οι μοναδικές σας απαιτήσεις (μέγεθος ιδιοκτησίας, τρόπος ζωής), η δυναμική της οικογένειας (είναι τα παιδιά τους παρόντα; ) και τα γούστα σας θα καθορίσουν τον καλύτερο σκύλο φύλακα για εσάς. Ενώ ορισμένες ράτσες σκύλων, όπως οι Ελληνικοί Ποιμενικοί, οι Κρητικοί Ποιμενικοί και οι σκύλοι τύπου μολοσσών, είναι εξαιρετικοί για φύλαξη, η ιδιοσυγκρασία και η εκπαίδευση είναι εξίσου ζωτικής σημασίας.

Ποιες ράτσες λειτουργούν ιδιαίτερα καλά με τα παιδιά;

Πράγματι! Εάν έχετε μια μικρή οικογένεια, ίσως θελήσετε να αναζητήσετε ράτσες όπως τα μπόξερ, τα σκυλιά του βουνού Bernese ή τα γιγάντια σνάουζερ που είναι γνωστό ότι είναι ευγενικοί με τα παιδιά (με σωστή εκπαίδευση και επίβλεψη).

Ποιες άλλες σκέψεις, εκτός από τη φυλή, πρέπει να κάνω;

Εκπαίδευση: Η διάθεση και οι δεξιότητες ενός σκύλου μπορεί να βελτιωθούν σημαντικά με την επαγγελματική εκπαίδευση σκύλων φύλακα.
Δοκιμή ιδιοσυγκρασίας: Δεν είναι όλα τα σκυλιά μιας φυλής κατασκευασμένα για να είναι φύλακες. Οι δοκιμές βοηθούν στην επιλογή των ειδικευμένων υποψηφίων.
Κοινωνικοποίηση: Για μια καλά στρογγυλεμένη διάθεση, τα κουτάβια εκτίθενται έγκαιρα σε μια ποικιλία ανθρώπων, ζώων και περιστάσεων.
Κλίμα: Τα Doberman Pinschers και άλλες ράτσες με κοντό επίχρισμα μπορεί να προτιμώνται από τις με παχιά επίστρωση λόγω του θερμού κλίματος της Ελλάδας.
Συντήρηση: Οι μεγαλόσωμες ράτσες χρειάζονται περισσότερη τροφή, μεγαλύτερη περιοχή για άσκηση και ίσως πιο ακριβή φροντίδα κτηνιάτρου.

Για περισσότερα: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ θετικής και ισορροπημένης εκπαίδευσης σκύλων;

Ποιος τύπος περιλαίμιου είναι καλύτερος για εκπαίδευση σκύλων στην Ελλάδα 2024;

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top